INTERNE FORLØB
Forløb – hvorfor?
I ethvert team eller samarbejde kan der opstå mislyde og spændinger. Dette er naturligt, særligt i situationer og i grupper, hvor medarbejdere og ledere forventes at arbejde tæt i den daglige opgaveløsning. Men mislyde og spændinger må aldrig blive en konstant tilstand.
Samarbejde i opgaveløsningen kræver koordination, dialog og tillid.
Disse ting er oftest det første, der forsvinder, når der er emner og lyserøde elefanter, som I har svært ved at tale om og håndtere. Mine forløb kan genåbne muligheden for samarbejde ved at tale om det, der er svært – og herigennem finde veje i samarbejdet og løsninger i praksis.
Forløb - men hvorfor ikke bare gøre det selv?
Når først misforståelser og spændinger har fundet vej ind i den daglige kommunikation, kan det være svært at få tingene tilbage på det rette spor.
Dette kan handle om mange ting. Enten om lederen selv, om gruppen eller nogle de kræfter og dynamikker, der er på spil i gruppen.
Men selvom tingene er svære at snakke om, er det ikke ensbetydende med, at de skal ignoreres. Snarere tværtimod. Nogle gange kan det være nødvendigt at få svesken på disken og få talt ud om alt det svære, selvom det er hårdt og overvældende. I sådanne situationer kan det være nødvendigt at bringe mig som ekstern ind. Jeg har ingen aktier i problemerne. Jeg kan stille spørgsmålene – nysgerrigt og uvildigt – og sammen kan vi finde vej ud af problemerne.
Forløb – om hvad?
Dette er eksempler på typiske forløb:
-
Samarbejdsvanskeligheder medarbejdere imellem.
-
Samarbejdsvanskeligheder i et team eller imellem teams.
-
Samarbejdsvanskeligheder mellem leder og team.
-
Samarbejdsvanskeligheder ift. pårørende.
-
Samarbejdsvanskeligheder ift. kunder eller borgere.
-
Udviklingsforløb for medarbejdergruppe: Hvor vil vi hen?
-
Udviklingsforløb for ledergruppe: Hvordan spiller vi hinanden bedre?
Forløb - hvordan og hvor meget?
Forløb som disse kan foregå på mange forskellige måder – afhængig af hvilken psykolog eller facilitator, I anvender. Så hvordan foregår det hos mig, og hvor lang tid varer et forløb egentlig?
Nogle forløb varer to dage, andre flere måneder. Nogle kræver opfølgning, andre ikke. Alt afhænger af jeres konkrete udfordringer og behov. Det tænker jeg, vi tager, når I ringer.
Et typisk forløb strækker sig ofte over to hele dage og indeholder gerne følgende:
-
Første dag har vi ofte fokus på kortlægning af situationen og de aktuelle udfordringer: Hvad er årsagerne til, at I har det, som I har det? Hvordan oplever alle dette? Er I enige om, hvad udfordringerne er?
-
Anden dag har vi ofte fokus på fremtiden: Hvordan kan gruppens udfordringer begrænses og håndteres? Hvordan øges kvaliteten af samarbejdet? Hvordan sikres individuel og fælles trivsel fremadrettet?

Hvis du overvejer et forløb for dig og dine medarbejdere, skal du vide, at et godt forløb altid starter med et kaffemøde!
Kun hvis I og jeg efter kaffemødet kan svare ”ja” til alle tre nedenstående spørgsmål, kan vi indlede et samarbejde.
-
Har du/I tillid til, at jeg kan facilitere denne proces med den viden og erfaring, jeg har?
-
Tænker jeg, at jeg er den rette til at løse denne opgave?
-
Stemmer min måde at ville løse opgaven på overens med jeres ønsker og behov?

Rolf Hoelgaard
,
Chef for Byg, land og Miljø,
Vordingborg Kommune
"Jacob er en af de bedste konsulenter, jeg har mødt. Han har flere gange formået at få mine medarbejdere til at åbne sig op, engagere sig og byde ind med de problematikker, de står med".

Jeanne Heskær
Næstformand, HMU,
Roskilde Kommune
"Resultatet i forløbet med Jacob var ikke givet på forhånd, og det er det, jeg har sat mest pris på ved vores samarbejde. Vi fandt ud af tingene sammen. Han efterlod os et meget bedre sted, end vi var, da jeg tog kontakt til ham".

Henrik Brodersen
HR-konsulent
Holbæk kommune
"Vi har haft Jacob tilknyttet i mange år og generelt været glade for samarbejdet.
Jacob bidrager med stor indsigt i de psykologiske forhold omkring teams, medarbejdere og ledere generelt".

Louise Valentin
Teamleder, Bo og Aktivitet
Kalundborg Kommune
"Jeg har haft et tæt samarbejde med Jacob igennem flere år i forhold til afviklingen af flere forløb for organisationens 400 medarbejdere.
Det har været et fantastisk samarbejde, og jeg har sjældent oplevet så tilfredse medarbejdere".

Maiken Jensen
Teamleder, Bosted Søbækhave
Holbæk Kommune
"Forløbet med Jacob lærte os betydningen af at arbejde sammen som gruppe, og ikke som enkelt individer, der går hver sin retning.
Samlet set leverede Jacob et meget intensivt forløb".

Heidi Jacobsen
Koordinator, Ungekollegiet
Holbæk Kommune.
"Tidligere havde vi en kultur, hvor vi ikke talte med hinanden, men om hinanden. Med Jacobs hjælp blev det for første gang muligt for os at tale ud om de mange svære situationer og episoder, der har været igennem tiden. Det har lettet stemningen imellem os enormt meget."

Lotte Brink
Veterinærchef,
Fødevarestyrelsen
"De fleste af mine medarbejdere har en naturfaglig tilgang til verden. En tilgang, hvor psykologien nok virker lidt fremmedartet. Jacobs åbenhed og umiddelbarhed gjorde, at dette aldrig var et problem, og hans budskaber gik rent ind. Jacob hjalp os langt med de udfordringer, vi havde dengang"

Mette Marie Juul Kristiansen
Souschef
Frederikssund Kommune
"Jeg har anvendt Jacob i et forløb for mig og mine medarbejdere. Vi stod i en svær situation, hvor Jacob hjalp os til at komme videre i en kompliceret sag, men også i vores interne samarbejde.
Jeg giver Jacob mine bedste anbefalinger".

Bente-Marie Christensen
Afdelingleder, ACV
Slagelse Kommune
"Jacob har hjulpet os med at håndtere samarbejde med nogle pårørende. I forløbet fik vi hjælp til at kigge på os selv og fik, på en ny måde, øjnene op for, hvor altafgørende vores egne handlemønstre er for løsningen af udfordringen. Vi havde brug for en, der tydeligt kunne sige ’gør det’ og ’gør ikke det’, og det kan Jacob".